Julkaistu 2015 Kaskas Median Skolar – hankkeessa.

Jukka-Pekka Heikkilä

Kokoonsa nähden Pohjois-Korea saa mediassa varsin paljon palstatilaa. Osa uutisista on faktoihin perustuvaa laatujournalismia, osa puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Journalistille Pohjois-Korea on kultakaivos, johon liittyvät normaalia hurjemmat uutiset saattavat mennä täydestä. Pohjois-Korea harvoin vaivautuu korjaamaan toimittajien virheitä.

Maasta kertovia uutisia myös klikataan suurella mielenkiinnolla, onhan kyseessä kommunismin viimeinen linnake ja vieläpä erittäin salamyhkäinen valtio. Olisiko maailmalla erilainen kuva Pohjois-Koreasta, jos toimittajilla olisi parempi pääsy maahan? Ainakin mielikuvitusta käytettäisiin vähemmän. Seuraava lista paljastaa värikkäimmät uutisankat, jotka on myöhemmin kumottu.

Pakollinen hiustyyli

Asuessani Pjongjangissa keväällä 2014 ystävät alkoivat kysellä  Facebookissa, oliko minulla jo uusi, virallisten linjausten mukainen hiustyyli. Viestejä alkoi tulla lisää, ja ymmälläni vilkaisin uutisia. BBC:n etusivun uutisessa todettiin että kaikilla pohjoiskorealaisilla miehillä pitää olla maan johtajan hiustyyli.Asia korjattiin, kun lähteeksi huomattiin Yhdysvaltojen sponsoroima Radio Free Asia. Myös Helsingin Sanomat lähti mukaan tähän leikkiin.

Tarinassa on mukana ripaus totta. Maassa on eri arvioista riippuen 18–26 hiustyyliä, joista kansalainen saa hiustyylinsä valita. Kyseistä hiustyylistä en tosin vuoden 2014 loppuun mennessä ole Pjongjangissa nähnyt, ja jo aiemmin tieto todettiin uutisankaksi

Teloitettu rokkari

Vuonna 2013 eri uutissivustot uutisoivat Kim Jong-unin ex-tyttöystävän Hyon Song-Wolin teloituksesta. Song-Wol lauloi maan ainoassa rokkibändissä Moranbong Bandissa, joka soittaa muun muassa Rocky-elokuvassa soivien kappaleiden covereita. Teloituksen syyksi epäiltiin mustasukkaisuusdraamaa ja aikuisviihteen tekoa. Lähteenä käytettiin eteläkorelaista sanomalehteä Chocun Ilboa, jolla on hyvät yhteydet Etelä-Korean tiedustelupalveluun. Pohjois-Korea toimitti vastineensa noin vuosi uutisoinnin jälkeen, jolloin länsimediassa tuhmuuksista teloitettu laulaja esiintyi Pohjois-Korean televisiossa

Koirille syötetty setä

Vuoden 2013 poliittisesti merkittävin tapahtuma oli Kim Jong-Unin sedän ja suojelijan Jang Song Thaekin teloitus. Kyseessä oli historiallisesti erittäin korkean luokan julkinen valtataistelu maassa, jossa vallankäyttäjät yleensä toimivat suljettujen ovien takana. Tapahtuma veti toimittajien huomiota puoleensa, ja eipä aikaakaan, kun monella uutissivustolla setä oli syötetty 120:lle koiralle. Tieto osoittautui  myöhemmin vääräksi, kun lähteeksi paljastui kiinalainen satiiri. Teloitukseen liittyen Washington Post kirjoitti erinomaisen artikkelin uutisoinnin vaikeudesta ja lähdekritiikin tärkeydestä  

Lavastetut metropysäkit

Pjongjangiin liittyvistä huhuista tunnetuimpia on se, että metrossa olisi ainoastaan kaksi pysäkkiä. Tämän urbaanilegendan mukaan muut pysäkit ovat olemassa ainoastaan kartalla ja matkustajat näyttelevät turisteille.

Tämä ei pidä paikkaansa. Olen itse ollut aamuruuhkassa turistien kanssa samaan aikaan, ja paikallisten kolea arki oli kaukana näyttelemisestä. Lisäksi turisteilla on nykyään pääsy metron muille pysäkeille.

Aurinkoon laskeutunut astronautti

Samasta huhumyllystä on myös uutinen, jossa pohjoiskorealainen uutisankkuri raportoi korealaisen astronautin laskeutuneen aurinkoon. Uskottavaksi lähteeksi paljastui länsimaalainen satiiriuutistoimisto Waterford Whisper News. Kyseinen uutisankka sai kuitenkin miljoonia klikkejä ja paljon näkyvyyttä

Lopuksi: Tarkkana uutisoinnin kanssa

Pohjoiskorealaiset eivät ole niin aivopestyjä kuin lännessä luullaan. Kansallismielisyys on maassa uskomattoman vahvaa, mutta paikalliset eivät silti ole aivopestyjä laumarobotteja. Tiedän kokemuksesta, että korealaiset ovat erittäin tunteellisia ja ajattelevat yksilöinä. Samaa mieltä ovat maan sisällä asuneet diplomaatit ja akateemikot. Onneksi Helsingin Sanomat on ottanut kantaa aiheeseen ja todennut, että aiheesta tulee varsin usein uutisankkoja. Tämä tapahtui viimeksi syksyllä 2014, kun Kim Jong-un oli viikkoja poissa julkisuudesta jolloin aiheesta kertyi mittava kokoelma teorioita. Mediabingo lähtee herkästi käyntiin ja ruokkii itse itseään, joten niin lukijan kuin toimittajan kannattaa olla tarkkana Pohjois-Koreaan liittyvien juttujen kanssa.

Leave a Reply